Zapraszamy Cię do krainy smaków nieprzeciętnych – to trzy propozycje, które zagwarantują Ci kulinarną wyprawę od Mediolanu, gdzie króluje ryż włoski, aż po południowe krańce Italii, zniewalające głodnych zapachem soczystego ragu. Poznaj dania, które wyróżnia łatwość przygotowania, perfekcja kompozycji oraz intensywny aromat.
Północne Włochy – skosztuj kremowego risotto z dodatkiem białego wina
„Kuchnia północnych Włoch jest jak wariacja na temat jednego motywu. To skromne składniki, doskonałe wykonanie i pełen smaków efekt”. – Lidia Bastianich, włoska kucharka i autorka książek kucharskich
Risotto alla Milanese to klasyczne danie z Mediolanu, mające postać ryżu gotowanego w warzywnym bulionie z dodatkiem białego wina, cebuli, masła, parmezanu i szafranu, który nadaje potrawie złocistego koloru.
Do podsmażonej na oliwie cebuli dodaj 300 g włoskiego ryżu (arborio lub carnaroli) i zalej go 1 szklanką białego wina, a potem gotuj, aż większość trunku odparuje. Dodaj szczyptę szafranu i powoli wlej 1 l gorącego bulionu warzywnego, który powinien wchłonąć ryż. Gdy ziarna staną się miękkie i kremowe, wzbogać risotto roztopionym masłem i startym parmezanem. Teraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj od razu na podgrzanym talerzu, dekorując listkami świeżej pietruszki.
Risotto jest w północnych Włoszech równie popularne jak pizza.
Środkowe Włochy – wykreuj danie na miarę europejskiej stolicy
„Kuchnia środkowych Włoch jest jak ukochane dziecko, które podąża za tradycją i smakami, które przetrwały przez wieki”. – Massimo Bottura, włoski szef kuchni i restaurator.
Saltimbocca alla Romana to popularne danie mięsne, które jest faworytem rzymskiego menu. Cienkie plastry cielęcego mięsa polewa się białym winem, obsypuje listkami szałwii i zawija w plasterki szynki parmeńskiej. Potrawa ma intensywny smak i jest często serwowana jako dodatek do ryżu, makaronu lub ziemniaków.
Oprósz cienkie plastry cielęcego mięsa solą i pieprzem, a następnie obtocz je w mące. Każdy kawałek mięsa przykryj cienkim plastrem szynki parmeńskiej i kilkoma listkami świeżej szałwii. Sklej mięso i szynkę, delikatnie dociskając. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu i smaż mięso po kilka minut z każdej strony, aż będzie delikatnie zrumienione i dobrze przypieczone. Potem dodaj do rondla trochę białego wina i duś przez kilka minut, do zgęstnienia sosu. Rzymską potrawę podawaj od razu, polewając sosem, który powstał podczas duszenia.
Południowe Włochy – wybierz ragu neapolitano zamiast pizzy
„Kuchnia południowych Włoch to eksplozja kolorów, smaków i aromatów. To raj dla podniebienia, gdzie pyszne potrawy spotykają się z gościnnością i radością”. – Jamie Oliver, brytyjski kucharz i prezenter telewizyjny.
Neapolitańskie ragu przyrządza się z wołowiny lub wieprzowiny, dodając do niego warzywa i zioła. Gotuj je powoli, aby mięso stało się delikatne i soczyste. To smaczna i syta potrawa, która uwolnienia głęboki smak. Ragu jest zazwyczaj serwowane z makaronem tagliatelle.
Usmaż na złocisty kolor posiekaną cebulę oraz czosnek i dodaj 500 g mielonego mięsa. Smaż tak długo, aż zmieni ono kolor na brązowy, a potem przypraw solą i pieprzem. Teraz wlej pół szklanki czerwonego wina i mieszaj tak długo, aż większość płynu odparuje. Dodaj 400 g przecieru pomidorowego i wymieszaj do połączenia. Zmniejsz ogień, gotując na wolnym ogniu przez około 30-40 minut. Gdy ragu neapolitano będzie gotowe, podawaj z ulubionym makaronem. Możesz posypać potrawę startym parmezanem lub posiekanymi świeżymi ziołami do dekoracji.
ragu neaoplitano można podawać z różnymi rodzajami makaronu.
Na koniec pamiętaj o włoskim deserze. Kulinarnym epitafium uczty inspirowanej słoneczną Italią będzie tiramisu – słodka chwila błogości, która rozpływa się w ustach. Deser jest doskonałym połączeniem kawy, kremowego mascarpone i delikatnych biszkoptów i za każdym razem zachwyca najbardziej opornych na słodkie potrawy gości!
najsłynniejszy włoski deser tiramisu uwiedzie najbardziej wybredne podniebienie.