Wróć

17 lipca 2025

Agata Młynarska i Anna Strażyńska - cóż to było za spotkanie !

Znają się i lubią od dawna. To Anna, znakomita kreatorka smaków, prowadząca program "Gwiazdorska kuchnia Ani" przygotowywała wystawne menu na niedawną "sześćdziesiątkę" Agaty. Ale nie spodziwały się, że wkrótce staną na jednej scenie odbierając nagrody, każda w swojej dziedzinie.

Agata Młynarska i Anna Strażyńska

Agata Młynarska i Anna Strażyńska

Agata Młynarska, Alicja Węgorzewska, Adam Woronowicz, Andrzej Supron, Robert Janowski oraz Karol Strasburger zostali laureatami statuetki Iguana, wręczanej zasłużonym ludziom kultury i sztuki na Gali Dobrego Stylu, która jest organizowana przez Klub Integracji Europejskiej – instytucję społeczno-kulturalną działającą na rzecz budowania mostów między środowiskami artystycznymi, biznesowymi i medialnymi. To wydarzenie mające na celu promowanie szeroko pojętej kultury osobistej, elegancji, dobrych manier oraz stylu – nie tylko w modzie, ale również w zachowaniu, komunikacji i działalności społecznej. Prezesem jest pani Barbara Jończyk.

Prezes Barbara Jończyk z Anną Strażyńską.

Uroczyste wręczenie nagród wspomnianym osobowościom odbyło się podczas 16. już Gali, zorganizowanej tym razem w warszawskim hotelu Arche. Ponadto Katarzyna Pakosińska i Anna Iberszer zostały uhonorowane statuetkami Gracja. Ambasadorkami Dobrego stylu zostały Małgorzata Kołosowka, Renata Waśniewska i wspomniana Anna Strażyńska. Chief Cook Anna Strażyńska, szefowa kuchni z ponad 30-letnim doświadczeniem, to prawdziwa legenda kulinarna. Jej talent kształtował się w nietypowych warunkach – gotując w autobusie filmowym, przygotowywała posiłki dla setek osób dziennie. To wymagające wyzwanie zaowocowało stworzeniem Tawerny Kapitańskiej, którą prowadzi nad rzeką wraz z mężem w Oławie pod Wrocławiem. Połączenie wysokiego kunsztu kulinarnego i pasji, z jakością produktów daje niepowtarzalne efekty i ściąga do Tawerny, gdzie zawsze panuje niezwykła, domowa atmosfera, tłumy gości z różnych stron nie tylko Polski, ale i świata.Jej kuchnią zachwycają się też artyści, którzy chętnie zapraszają ją do swoich domów na wspólne gotowanie, dzięki czemu powstają kolejne odcinki cieszącego się wielką popularnością programu "Gwiazdorska kuchnia Ani".

Program kulinarny Anny Strazyńskiej cieszy się ogromną popularnością.

Agata Młynarska, która otrzymała Iguanę za swój dziennikarski dorobek, bardzo ucieszyła się z nieoczekiwanego spotkania z Anną, z którą dawno już, od pierwszej chwili poznania - znalazły wspólny języki. Głównie dlatego, że dziennikarka ze względu na swoje zdrowie od lat bardzo zwraca uwagę na swoje żywienie, o czym mówi w licznych wywiadach.

Od lewej.Prezes fundacji Zdrowia i Kultury "Kochaj życie" w rozmowie z A. Młynarską i A. Strażyńską.

Przy chorobach immunologicznych, na które cierpi odpowiednia dieta jest nie tylko zaspakajaniem głodu, ale też leczeniem.Anna Strażyńska ma w tej kwestii ogromne doświadczenie i wiedzę. - Dobry styl w dzisiejszym świecie oznacza dla mnie to, żeby być dobrym człowiekiem: fajnym, uśmiechniętym i życzliwym. Człowiekiem, który nie hejtuje innych – powiedziała Anna Strażyńska, dodając, że kobiety w gastronomii walczą o to, żeby je bardziej zauważano. Agata Młynarska została doceniona za swój styl, a dokładniej za dobry styl jako wartość, która obejmuje nie tylko modę, ale także autentyczność i życzliwość, niezależność myślenia i odwagę.Dodatkową nagrodą dla obu pań było nieoczekiwane spotkanie, gdyż na co dzień mimo ogromnej wzajemnej sympatii zdarza im się to , jak twierdzą, zdecydowanie za rzadko.

Laureaci Iguany: Alicja Węgorzewska, Agata Młynarska,Karol Strasburger i Robert Janowski.

Zobacz również

Wszystkie gorące tematy zebrane w jednym miejscu