Majonez króluje na naszych stołach nie tylko w czasie świąt. Dodajemy go do wielu rzeczy: jajek, sałatek, sosów, kanapek i burgerów, ale niestety należy do bardzo tuczących smakołyków ponieważ 100 gramów tego produktu to nawet ponad 700 kalorii! Już jedna łyżka majonezu to aż 170 kcal i 20 g tłuszczu! To między innymi dlatego dietetycy radzą, aby zdecydowanie ograniczyć dodawanie majonezu do naszych potraw. Według nich lepiej zastąpić go na przykład jogurtem. Ale majonez to majonez, a jogurt to jogurt, i wielbicielom tego pierwszego zamiana zazwyczaj nie w smak. Jednak jest dla nich dobra wiadomość. Firma uznana na całym świecie wypuściła na rynek majonez,który ma znikomą zawartość tłuszczu, jest smaczny i zdrowy. A w dodatku w wielu smakach.
Cremajo to majonezy odpowiednie dla wszystkich, którzy je kochają,ale i dbają o zdrowie.
Na pochodzenie majonezu jest kilka teorii, ale stwierdzenie na pewno, gdzie został wymyślony, jest praktycznie niemożliwe. Najbardziej popularna historia dotycząca pochodzenia majonezu jest związana z bitwą o port Mahon na Minorce w 1756 roku. Po triumfie sił dowodzonych przez księcia Richelieu, jego kucharz chciał przygotować „zwycięski sos”, jednak spotkał się z brakiem śmietany. Miał jednak pod dostatkiem oliwy i jajek, z których przygotował sos i nazwał go „mahonnaise” od miejsca powstania. Inna wersja sugeruje, iż kucharz poznał przepis na majonez od miejscowych, a nazwa pochodzi od francuskiego słowa manier – „mieszać”. Początkowo był wyrabiany ręcznie na bieżące potrzeby, a od początku XX wieku stał się towarem sprzedawanym w wersji przemysłowej.
Dziś trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnię bez majonezu.
Przyjmuje się, iż pierwszy historyczny przypadek wyrobu gotowego majonezu przeznaczonego na sprzedaż odnotowano w 1905 roku w Nowym Jorku, w sklepie delikatesowym założonym przez imigranta z Niemiec Richarda Hellmanna, który sprzedawał majonez wyrabiany przez swą żonę. Był on wytwarzany w dwu odmianach i pakowany w drewniane korytka stosowane ówcześnie do ważenia masła (dla odróżnienia jedno z nich oznaczano niebieską wstążeczką). Popularność wyrobu sprawiła, że w 1912 Hellmann założył wytwórnię pakując już majonez w szklane słoiki z etykietą oznaczoną niebieską wstążką. Dziś producentów tego popularnego przysmaku jest wielu, podobnie jak tych, którzy lubią go konsumować. Jednak nie można zapominać, że nie jest to przysmak zdrowy, a niektórzy stosują go dosłownie do wszystkiego. Wysoka zawartość tłuszczu w majonezie może prowadzić do podwyższonego ciśnienia krwi. W konsekwencji zwiększa się ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, w tym zawału serca czy też udaru mózgu. To o tym przede wszystkim pomyślała firma Starck's Food wychodząc naprzeciw swoim konsumentom. "Nadszedł czas, aby zweryfikować procesy powstawania tradycyjnych produktów i zastąpić je zrównoważonymi rozwiązaniami " - to dewiza producentów Cremajo.
Majonez Cremajo to nie tylko niska zawartość tłuszczu, to także możliwość wyboru różnych smaków.
Firma Starck's jest liderem w produkcji majonezów bez jajek o minimalnej zawartości tłuszczu. Produkty są smaczne, lekkie i zdrowe. Wyprodukowane bez laktozy,glutenu i jajek są w stu procentach roślinne. Idealnie sprawdzają się w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Mogą go spożywać osoby chore na celiakię. Guma ksantanowa, która jest jednym z ważniejszych składników Cremajo, to substancja zagęszczająca, która została odkryta w USA w latach 60′ przy okazji fermentacji cukrów kukurydzianych. Jest bardzo przydatna w przyrządzaniu bezglutenowych dressingów oraz przetworów owocowych (marmolad, dżemów, galaretek) ponieważ tworzy kremową, zhomogenizowaną strukturę produktu. Ksantan stanowi dobrą alternatywę dla osób odchudzających się – zwiększając objętość potrawy (poprzez wiązanie wody), zmniejsza jej kaloryczność. Drugi składnik, guma guar (inaczej guaran albo galactomannan) to naturalny zagęstnik będący substancją naturalną, pozyskiwaną z nasion fasoli guar, popularnej głównie na terenie Indii, Pakistanu oraz USA. Ma postać jasnego, kremowego proszku przypominającego mąkę. Nie zmienia smaku ani zapachu potraw. Obydwa wymienione składniki są więc porodukatmi zdrowymi, naturalnie bezglutenowymi, posiadającymi wiele dobroczynnych, prozdrowotnych właściwości.Znają je doskonale osoby, które interesują się zdrowym odżywianiem.
Zdrowe odżywianie dla wielu osób to nie moda, lecz styl życia.